Zdroj: Nutridatabaze.cz, Databáze složení potravin ČR
Potravina |
Obsah vápníku ve 100 g |
Mák |
1360 mg |
Eidam 30 % t. v s. |
950 mg |
Sardinky v konzervě |
420 mg |
Hermelín |
390 mg |
Sója |
260 mg |
Mandle |
250 mg |
Jogurt polotučný |
180 mg |
Kapusta hlávková |
150 mg |
Kefír |
130 mg |
Mléko |
120 mg |
Tvaroh tvrdý |
120 mg |
Tvaroh měkký |
110 mg |
Špenát |
100 mg |
Brokolice |
80 mg |
V tabulce je uveden obsah vápníku, důležité je však zohlednit také celkové složení potraviny, v jaké formě se vápník v potravinách nachází, kolik ho vstřebáme a jak ho dokážeme následně využít.
Zatímco u mléčných výrobků je vstřebatelnost vápníku kolem 30 %, u zeleniny jen kolem 5-10 %, u některých druhů dokonce ještě méně. Více se můžete dočíst v tomto článku.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Takže jde i o to, jaké ostatní živiny ten který výrobek obsahuje. Nicméně srovnání je zajímavé.